När renarna gick i strejk

Hösten 2006 gick tidningen Finnveden ut med en tävling om att skapa en julsaga som skulle publiceras i tidningen framåt juletid.

Jag vann med När renarna gick i strejk som (till ingens förvåning) också innehöll en del drakar.

När renarna gick i strejk

Det var en gång en mörk midvinter natt. Uppe i tomtens verkstad kämpade tomtenissarna med alla julklappar som skulle vara klara till jul. Tomten själv satt på sitt kontor och hade ett väldigt stort problem. Han hade precis fått rapporten från nissen som jobbade i stallet. Renarna hade gått i strejk! De vägrade att jobba under den stress de ställdes inför varje julhelg. Det spelade ingen roll om de hade ledigt resten av året, de tänkte inte finna sig i att jobba ihjäl sig i kylan under julen.

Tomten visste inte vad han skulle göra, det var bara en vecka kvar till julafton och han hade inte tid med strejkande renar. Efter mycket tänkande bestämde han sig för att kontakta tomtemor som var på semester på Bahamas. Hon fann sig inte heller i all julstressande och efter 200 år hade hon packat sina väskor och tagit flyget söder ut och sagt att hon kom tillbaka lagom till nyår.

”Nassau Beach Hotel, vad kan jag hjälpa till med?” frågade den manliga receptionist som svarade.

”Godkväll”, sa Tomten ”Jag söker fru Tomte.”

”Ett ögonblick så ska jag koppla dig”, sa receptionisten.

Det hördes ett klick och efter några sekunder lyftes luren igen.

”Tomtemor,” svarade Tomtemor.

”Hej älskling,” började Tomten ”Jag har ett litet problem…”

”Har du ätit för mycket knäck igen?” avbröt Tomtemor ”Du vet ju vad doktorn har sagt om för mycket socker före läggdags!”

”Nej älskling, fast jag tycker att doktorn…” Tomten avbröt sig med en suck ”Nej, problemet är faktiskt att renarna har gått i strejk, jag har ingen som kan dra släden!”

”Ojdå…” Tomtemor var tyst ett tag ”Men vet du vad, jag träffade en fantastisk trevligt flicka här, och hon berättade att de använder ett litet knep på Island, du förstår, de varma källorna är faktiskt uppvärmda av drakar!”

Tomten sken upp som en sol i vintermörkret.

”Tack älskling, du är alltid så full av bra idéer, du tror inte att du kan komma hem lite tidigare?”

”Nej hjärtat, du lovade att jag skulle få ta semester i år, det är faktiskt ditt jobb.”

Tomten suckade igen och sa sedan hejdå till sin fru. Nu var han bara tvungen att på något sätt ta sig till Island. Han kom på att det inte skadade att försöka be renarna om hjälp, det var bara en kort tur och om drakarna vill hjälpa till skulle renarna vara lediga resten av vintern.

Han gick ut till stallet där renarna stod. Rudolf mötte honom med bestämda steg när han steg in genom dörren..

”Hejsan Rudolf”, sa tomten vänligt.

Rudolf röda mule blinkade irriterat.

”Vi tänker inte jobba för dig i år, vi strejkar”, sa Rudolf bestämt.

”Strejk!” instämde de andra renarna.

”Jo, jag förstår, men jag har fått ett tips om några andra som kanske kan hjälpa mig, om ni bara har lust att ge mig lift till Island och sedan lovar jag att ni inte behöver jobba mer i vinter”, tomten såg med bedjande ögon på Rudolf.

”Får vi extra havre då?” frågade han.

Tomten nickade ivrigt.

”Och fler godsaker?” Rudolf såg hoppfull ut.

Tomten rynkande pannan ”Doktorn har faktiskt sagt att…”

”Inge rask utan snask!” skrek renarna.

”Okej, okej, ni ska få ert godis”, sa Tomten och lyfte avvärjande händerna.

Rudolf nickade muntert och några minuter senare var han och Blixten fastspända framför den lilla släden. Eftersom Tomten inte skulle ha med sig några paket behövde inte alla renar vara med. Tomten drog på sig en varm rock och packade ner varm choklad. Det var kallt ute och de skulle åka ganska långt.

Tomten hann dricka upp all varm choklad innan de var framme på Island. Det snöade kraftigt och det tog ett tag innan Tomten hittat fram till de varma källorna.

”Tomten?” sa en förvånad föreståndare när han knackade på ”Är inte du ute en vecka för tidigt?”

”Jag kanske inte kommer ut alls”, förklarade Tomten ”Mina renar har gått i strejk, men jag hade tänkte fråga drakarna som bor här om de kanske kunde hjälpa till.”

”Ja, självklart”, sa föreståndaren ”Vi går och frågar dem på en gång, någon av dem har säkert lust att hjälpa till, de flesta är väldigt snälla och har inget emot att jobba extra för världens barn.”

De gick ner i en grotta där ett tiotal drakar låg och vilade. Den största, en handrake med rött fjäll, höjde huvudet och sträckte på vingarna när de kom fram.

Tomten, som aldrig hade träffat en drake innan, drog efter andan.

”God kväll, herr drake”, sa Tomten artigt.

”God kväll, herr Tomte”, svarade draken lika artigt ”Vad kan jag stå till tjänst med?”

Tomten förklarade hela situationen med att renarna strejkade och miljontals barn skulle bli ledsna om de inte fick sina julklappar.

Draken lyssnade noga på vad tomten sa.

”Självklart ska vi hjälpa dig”, sa draken ”Julen handlar ju om att hjälpa varandra!”

Tomten blev så glad att han gick fram och kramade om draken. Draken frustande till och råkade sätta eld på tomtens luva.

Ända sedan den dagen har drakarna och renarna turats om att dra Tomtens släde varje jul för att alla barn skulle få sina julklappar. Tomten har lärt sig att ta på sig en flamsäker dräkt medan renarna tyckte att det var väldigt trevligt att träffa nya kompisar som inte alls såg ut som dem, men som hade lika mycket erfarenheter och de lärde sig massa nya saker av varandra.

God Jul